روتاری ولو بگ فیلتر
روتاری ولو بگ فیلتر(ایرلاک) Rotary Valve
شیردوار یا روتاری ولو یک محفظه کاملا بسته وآبندی شده است که زیر مخازن ، سیلوها و بگ فیلترها قرار میگیرد که وظیفه آن کنترل میزان بارعبوری و باز وبسته کردن خروجی این مخازن میباشد. به طور عمده از این مکانیزم برای پودرهای خشک و گرانولی استفاده میشود . مصرف روتاری ولو یا ایرلاک در غبارگیرها و سیستمهای فیلتراسیون ضروری میباشد . این ایرلاکها در صنعت انتقال و جابه جایی هوای پر فشار بسیار مهم و پرکاربرد هستند وظیفه این محصول تنظیم وانتقال یک خط هوای پر فشار و یا برعکس خلاء وبا به حداقل رساندن نشت و خروج هوا از روتاری ایرلاک میباشد. روتور ودریچهها به صورت کامل آب بند بوده و با دقت بالا ماشین کاری و تراشکاری شده و حداقل تلرانس و فاصله بین روتور و استاتور در طراحی در نظر گرفته شده است .
طراحی و ساخت روتاری ولو یا ایرلاک با ظرفیت ها و قطرهای مختلف از 6-8-9-10-12-14….64 اینچ در صنایع غذایی ، دارویی ، سیمان ، گچ وانواع پودرهای میکرونیزه انجام میگیرد. جنس متریال نسبت به نوع مصرف و مطابق با سفارش مشتری متغیر میباشد. این شیردوارها کاملا آبندی از لحاظ ریزش پودر و قفل هوا برای استفاده زیر بگ فیلتر یا دستگاههای که فشار مثبت یا منفی دارد میباشد . ظرفیت و ابعاد ورودی وخروجی آن نسبت به درخواست مشتری طراحی و ساخته میشود. بگ فیلتر یکی از مهم ترین گزینه هایی است که روتاری ولو در آن به کار گرفته می شود. به طور کلی می توان گفت این دستگاه یکی از ضروری ترین مواردی است که باید از آن استفاده مستقیم شود زیرا وظیفه کنترل میزان بار عبوری و باز وبسته نمودن مخازن مختلف را بر عهده دارد.
روتاری ولوهای تولیدی گروه مهندسین مکانیک کبیر برابر با آخرین استانداردهای کیفی مطابق با سفارش مشتری و در سایزها ، ظرفیت ها و اشکال مختلف طراحی و تولید می گردد.
روتاری ولو بگ فیلتر دارای چه نقشی می باشد؟
به طور کلی غبارگیرها، فیلترهای صنعتی و سیستم های فیلتراسیون در بین گزینه هایی قرار گرفته است که روتاری ولو در آن ها باید تعبیه گردد. در این دستگاه ها وظیفه روتاری ولو را می توانید در انتقال و جا به جایی هوای پرفشار مشاهده نمایید. هوایی که قرار است از روتاری های مختلف خارج گردند، باید به کم ترین میزان خود برسند و هوای پر فشار را در یک خط مشخص شده به طور درستی تنظیم نماید.از آن جایی که روتاری ولو بگ فیلتر باید دارای عملکردی مناسب و با راندمان بالا باشد، عملیات های مختلف از جمله تراشکاری و ماشین کاری در آن باید به خوبی انجام شود. همچنین هنگامی یک روتاری طراحی می گردد یک نکته بسیار حائز اهمیت در آن باید رعایت شود که آن به حداقل رساندن فاصله بین دو قطعه روتور و استاتور می باشد.
روتاری ولو در چه مواردی کاربرد دارد؟
از روتاری ولو می توان در موارد مختلف بهره برد. صنایع غذایی، صنایع دارویی، سیمان، گچ و در نهایت پودرهای میکرونیزه از مواردی می باشند که روتاری ولو در آن نقش بسیار حیاتی و پر اهمیتی دارد. شیردوار که یکی از نام های این دستگاه می باشد که باید مراحل آبندی بر روی آن به طور کامل انجام شوند. آبندی به این منظور باید به خوبی انجام گیرد تا از ریزش هر نوع پودری جلوگیری کند. همچنین دستگاه هایی که دارای فشارهای مثبت و منفی هستند، روتاری ولو برای قفل هوا در آن ها استفاده می گردد.روتاری های مختلف می توانند در قسمت خروجی مواردی همچون بگ فیلترها، مخازن و در نهایت سیلوهای دپوی مواد تعبیه کرد تا به وسیله آن ها بتوان مکانیزم های مختلف را کنترل نمود. اگر بخواهید عملکرد ویژه و منحصر به فردی را از روتاری ولو مشاهده کنید، باید مدیریت آن بر روی سرعت، زمان و میزان بار خروجی مخازن را بررسی نمایید.
روتاری ولو دارای ساخته شده از چه قطعاتی است؟
در طراحی و ساخت روتاری ولو قطعات مختلفی مورد بهره وری قرار می گیرند که هر کدام از آن ها دارای نقش مختلفی در درون دستگاه هستند. این قطعات شامل موارد زیر می باشند:
بدنه اصلی (Body Housing)
تیغه های آب بندی کننده (Rotor Vane)
روتور (Rotor)
شافت گرداننده روتور (Drive Shaft)
یاتاقان های دوسر روتور (End Bearings)
اجزا آب بندی کننده (Sealing Parts)
موتور گیربکس متحرک (Drive Geraint)
به طور کلی می توان گفت سه قطعه هستند که پایه ساخت این دستگاه بوده اند. این قطعات بدنه ولو، تیغه روتور و موتور گیربکس می باشند. هر کدام از این قطعات عملکردهای جداگانه ای را از خود نشان می دهند که در ادامه به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت.
· بدنه روتاری ولو
روشی که برای تولید بدنه مورد استفاده قرار می گیرد، عموما ریخته گری بوده است و ساخت آن به صورت یک تیکه است. این بدنه برای اینکه از ویژگی یکپارچگی بهره مند گردد، نیاز است تا با فرآیند جوشکاری به دستگاه کلی متصل شود. همچنین برای اینکه عیوب موجود در آن به طور کامل برطرف شوند باید از عملیاتی همچون سنگ تراشی و تراشکاری استفاده شود. همچنین این بدنه ها باید به صورت کامل رنگ آمیزی شوند. تعداد مراحل این فرآیند، در سه صورت است.
· تیغه روتاری ولو
عاملی مهم در تعییت نوع روتاری ولو دخیل می باشد که آن نوع مواد عبوری می باشد. جنسی که برای ساخت این تیغه مورد استفاده قرار می گیرد، عموما استیل بوده است زیر مقاومت بالایی را از خود نشان می دهد. همچنین یک قطعه بسیار مهم از درون تیغه روتاری ولو عبور می کند که شفت نام دارد. عملیاتی که برای ساخت تیغه مورد بهره وری قرار گرفته می شود، بسته به نوع سایز آن متفاوت است. ولی به طور کلی تراشکاری با استفاده از روش cnc، جوشکاری و ریخته گری محصول نهایی در دستگاه تعبیه می گردد.
· موتور گیربکس روتاری ولو
موتور گیربکس یکی از اجزای اصلی دستگاه روتاری ولو می باشد که به منظور چرخش دو مورد از اجزای آن یعنی شفت و تیغه از گیربکس دور استفاده می شود. از گیربکس روتاری به عنوان یک کاهنده می توان بهره برد. دور گیربکس به صورت مکانیکی با استفاده از این موتور کاهش پیدا می کند. همچنین میزان توان ورودی که قرار است کل دستگاه آن را تحمل کند، در اندازه سایز موتور گیربکس کاملا موثر است. طول عمر بالا و کارکردی بدون هیچ گونه صدا و لرزش از مواردی هستند که کیفیت بالای قطعه را مشخص می کنند.این سه اجزا در کنار هم و همراه با دیگر قطعات در کنار هم جمع می شوند تا روتاری ولو را بسازند. تمامی این قطعات در کنار هم عملکرد بالایی را از خود نشان می دهند تا بتوانند تنش و ارتعاشاتی که ممکن است به وجود آیند را به حداقل میزان خود برسانند.
روتاری ولو بگ فیلتر دارای چه مزیت هایی می باشد؟
مزیت های فراوان روتاری ولو باعث شده اند تا کاربردهای گسترده ای را در صنایع مختلف پیدا کنند. از این مزیت ها می توان به موارد زیر اشاره داشت:
روتاری ولو باعث می شود تا دو عنصر اصلی با نام های زمان و انرژی هدر رفتی نداشته باشند.
موادی که در هنگام آسیاب کردن و یا مکانیزم های بعد از سیلو ممکن است جا بمانند، توسط روتاری ولو از انباشتگی دور خواهند ماند.
در صورت وجود این ابزار سیستم از خفه شدن نجات پیدا خواهد کرد.
پودرهایی که دارای میزان رطوبت بالا هستند، توسط این روتاری می توانند به راحتی انتقال پیدا کنند.
طراحی های ویژه و منحصر به فردی که درون این ابزار به کار گرفته شده اند، باعث شده اند تا تمامی گرد و غبارهای موجود به طور کامل حذف شوند و از بین بروند.
از این دستگاه می توان در زیربگ فیلتر استفاده نمود؛ زیرا از ویژگی مخصوص آبندی کامل AirLock بهره مند است.
روتاری ولو به چند صورت ساخته می شوند؟
روتاری ولو یکی از دستگاه ها مهم در صنعت می باشند که به دو صورت طراحی و ساخته می شوند. دو روش موجود به صورت زیر هستند:
ریخته گری
جوشی
ساخت روتاری ولو با استفاده از روش ریخته گری
ریخته گری یکی از روش های رایج برای ساخت روتاری ولو می باشد. در ابتدا باید مدل و قالب این دستگاه طراحی و ساخته شود. سپس یک قالب ماسه ای باید ساخته شود تا مذاب موجود، در آن ریخته گردد. سپس قالب ساخته شده باید به طور کامل سرد شود تا طرح نهایی بتواند شکل گیرد. بعد به از اتمام رسیدن این فرآیند نیاز است تا عملیات تراشکاری، رنگ آمیزی و در نهایت مونتاژ بر روی آن انجام گیرد.
ساخت روتاری ولو با استفاده از روش جوشیجوشی از دیگر روش هایی است با بهره گیری از آن می توان روتاری ولو را ساخت و تولید نمود. طریقه کار در این روش بدین صورت است که مقاطع فلزی باید به صورت کامل برش داده شوند و فرآیند تراشکاری برای حالت دهی و شکل دادن به آن ها انجام گیرد. پس از این عملیات باید جوشکاری انجام شود. معمولا از روش جوشی برای ساخت روتاری های استفاده می شود که نیازمند تولید شدن به صورت واحد و تکی است. همچنین این روتاری دارای مصارف عمومی نمی باشند و برای کارخانه های مخصوص طراحی و در نهایت تولید می شوند.
روتاری ولو از چه موادی و در چه ابعادی ساخته می شوند؟
مواد گوناگونی موجود می باشند که به واسطه آن ها می تواند یک روتاری ولو با کیفیت تولید نمود. آهن، استیل، چدن و در نهایت آلومینیوم از مواردی هستند که در ساخت این دستگاه کاربرد بسیار دارند. هر کدام از این مواد دارای ویژگی های مختلفی می باشند که بسته به نوع کاربرد روتاری مواد سازنده آن نیز انتخاب می شوند. روتاری ولو بگ فیلتر که یک نوع مکانیزم کنترل کننده است در ابعاد و اندازه های مختلف می توانند ساخته و به بهره برداری برسند. قطرهایی که برای طراحی و ساخت این دستگاه مورد استفاده قرار می گیرند، می توانند از اندازه 6 اینچ شروع شوند و تا 64 اینچ ادامه پیدا کنند . اندازه قطر و همچنین موادی که برای ساخت آن ها مصرف می شوند، بستگی به سفارشی دارد که مشتری تعیین می کند . این سفارش ها نیز مربوط به صنعتی است که در آن کاربرد دارد.
فرمول محاسبه میزان انتقال مواد در روتاری ولو به چه صورت است؟
به منظور محاسبه میزان موادی که در روتاری ولو انتقال پیدا می کنند، باید از فرمول ویژه ای استفاده کرد. این فرمول به صورت زیر می باشد :
حجم پیمانه = (پیمانه عرض × پیمانه طول)÷2 × ارتفاع پیمانه
برای اینکه بتوانید حجم کل در دقیقه را به دست آورید، نیاز است تا از فرمول زیر استفاده کنید:
حجم کل در دقیقه = حجم پیمانه × تعداد پیمانه × دور در دقیقه گردش پیمانه ها
همچنین به منظور برای اینکه بتوانید میزان تخلیه و یا جا به جایی مواد در زمان یک ساعت را به دست آورید، از فرمول زیر باید بهره برد:
میزان تخلیه یا جابجایی مواد در یک ساعت = حجم در دقیقه × 60 × چگالی (وزن مواد)
روتاری ولو بگ فیلتر را از کجا خریداری کنیم؟
اگر می خواهید روتاری ولو بگ فیلتر را با کیفیت بالا و در ابعاد سفارشی خریداری کنید، می توانید از گروه مهندسین مکانیک کبیر بخواهید تا آن را برای شما طراحی نمایند. این دستگاه با استفاده از به روزترین استانداردها طراحی و ساخته شده اند. به منظور کسب اطلاعات بیشتر و ثبت سفارش نهایی خود می توانید با شماره 09122803642 تماس حاصل بفرمایید.